Искам да поздравя всички колеги миньори с професионалния празник на

...
 Искам да поздравя всички колеги миньори с професионалния празник на
Коментари Харесай

131 години от откриването на Мини Перник

  " Искам да поздравя всички сътрудници миньори с професионалния празник на българската минна общност!

Без развиването на българското минно дело, българската енергетика нямаше да дава такава сигурност! Миньорската специалност не е лека, само че с помощта на нея се обезпечава сигурна претовареност за хиляди миньори и енергетици в България. " сподели инж. Здравец Ефтимов изпълнителният шеф на Мината в Перник.

    През 1994 година Министерски съвет издава разпореждане, съгласно което дефинира 18 август за професионален празник на миньорите. Това е и датата, на която се отбелязва Успението на Св. Иван Рилски, покровителят на българите и настойникът на българските миньори.

    Директорът на Мини Перник напомни, че на 17 август 1891 година е направената първата копка в местността Кулата, тогава е открит и първият държавен рудник, носещ името " Старите рудници ", с което стартира българската индустриализация. В момента на същото място е построен и приема гости подземният минен музей на гр. Перник, който е единственият на Балканския полуостров.

    Кръглата годишнина от началото на минното дело в България и в Перник през предходната година бе маркирана с обилен театър.

     " Мини Перник е едно от най-важните минно-добивни институции в България през годините на напредък на въгледобива. Откриването на въглищната мина води до стопански, обществени и демографски промени за всички в региона. Благодарение на развиването на минното дело в Пернишко напълно се трансформира животът на селището, развива се инфраструктурата и внезапно нараства броят и благосъстоянието на популацията. " сподели инж. Ефтимов.

     По думите на шефа точно с помощта на развиването на мината и обезпечаването на по-висока претовареност за местнитре стартира индустриален напредък в Перник и доста се разрастват комерсиалните връзки.

     " Независимо от компликациите, пред които браншът е изправен, желаеме най-малко на този ден да напомним на обществото за значимата роля и мястото на минната индустрия в икономическото развиване на България. Честит празник! " сподели инж. Здравец Ефтимов.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР